Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Αξιωματούχος Eurogroup: Απίθανο σενάριο οι εκλογές

Αξιωματούχος Eurogroup: Απίθανο σενάριο οι εκλογέςΣτην ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, στάθηκε ανώτατος αξιωματούχος του Eurogroup, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η πολιτική σταθερότητα στη χώρα είναι ουσιαστική για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.
Όπως είπε, η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται με εξαιρετικό ρυθμό, στο θέμα, όμως, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπάρχουν καθυστερήσεις και χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες.

«Το πλέον απίθανο σενάριο οι εκλογές»
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο αξιωματούχος του Eurogroup εκτίμησε πως πρόκειται για «το πλέον απίθανο σενάριο». «Πιστεύουμε», είπε, «στη συνέχιση της σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης», η οποία «είναι ουσιαστική για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος».
«Εξέπληξε η απόφαση για ΕΡΤ»
Με αφορμή εξάλλου τις εξελίξεις στο θέμα της ΕΡΤ, αφού σημείωσε ότι ελήφθη απόφαση για την επαναλειτουργία της με ομαλότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «η μικροπολιτική και τα πολιτικά παιχνίδια υπερίσχυσαν, την τελευταία εβδομάδα, έναντι της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας».

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δρα αυτόνομα και να κάνει αυτό που χρειάζεται», ανέφερε, χωρίς ωστόσο να κρύψει ότι η απόφαση για «το κλείσιμο της ΕΡΤ εξέπληξε όλους τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης».
«Ο δημόσιος τομέας όχι απλά γιγαντώθηκε, αλλά έκανε μεταστάσεις»
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Eurogroup, το ζήτημα της ΕΡΤ ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση με την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.
Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε, ο πλέον αξιόπιστος τρόπος για τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και ελλείμματος, είναι η μείωση των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «τα τελευταία 20 χρόνια όχι απλά γιγαντώθηκε, αλλά έκανε μεταστάσεις». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, όπου, όπως είπε, οι δημόσιοι υπάλληλοι που απασχολούνται αυξήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια από 1.000 σε 7.000.
Όσο για την εν εξελίξει φορολογική μεταρρύθμιση, σημείωσε ότι «η αποτελεσματικότητα στη συλλογή των φόρων είναι ο καλύτερος τρόπος και όχι η αύξηση των φόρων».
Ο αξιωματούχος του Eurogroup ενημέρωσε τέλος πως η δόση του Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, έχει εγκριθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου