Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Γερμανός οικονομολόγος: Αν η Ελλάδα το απαιτήσει, μας τα παίρνει όλα!


Γερμανός οικονομολόγος: Αν η Ελλάδα το απαιτήσει, μας τα παίρνει όλα!
Ο Γερμανός ιστορικός Πολιτικής Οικονομίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο LSE, Άλμπρεχτ Ριτσλ, έχει προκαλέσει σάλο στη Γερμανία με τις δηλώσεις του. Συμβουλεύει μάλιστα τη γερμανική κυβέρνηση να βοηθήσει στην οικονομική εξυγίανση της Ελλάδας και να δείξει μάλιστα ευγνωμοσύνη, γιατί «ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς. "Αν η Ελλάδα επιτεθεί θα μας τα πάρει όλα".

Ο καθηγητής υπενθυμίζει ότι μπροστά στις χρεοκοπίες της Γερμανίας τον 20ο αιώνα, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι «ασήμαντα».

Μάλιστα, τονίζει ότι το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας επετεύχθη χάρη στην άρνηση της κυβέρνησης Κολ να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις, που προβλέπονταν από τη Συμφωνία του Λονδίνου, σε περίπτωση επανένωσης της χώρας.

Το ιστορικό μάθημα που θα έπρεπε να έχει πάρει η Γερμανία είναι, σύμφωνα με τον Ριτσλ, να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους της Ελλάδας και να δεχτεί η ίδια, όπως και οι άλλοι πιστωτές, να χάσουν μέρος των δανειστέων.

Πολύ περισσότερο, να σταματήσει την επιθετική ρητορική και μέσω των γερμανικών ΜΜΕ, καθώς αν γίνει η Ελλάδα «επιθετική» στο θέμα των αποζημιώσεων, τότε:

«Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου