Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Μπαμπά τι να κάνω όταν μεγαλώσω;

 
Του Γιώργου Κράλογλου

Μέσα στην καρδιά της κρίσης. Από το 2009 μέχρι σήμερα: Δήμοι ανέθεσαν 173 μελέτες για έργα από τα οποία έγιναν μόνο 2!!! Οικονομική υπάλληλος Δήμου καταχράστηκε 1,5 εκατ. ευρώ. Και κρατικός δικηγόρος εισέπραττε για λογαριασμό του ενοίκια κρατικών κτιρίων!! Αυτή είναι η «κληρονομιά» της μεταπολίτευσης που χθες γιορτάσαμε τα 39 της χρόνια...

Είχα γράψει και είχα παραδώσει το χθεσινό μου σημείωμα «
Πολίτης ή πελάτης» που βασίσθηκε στο σχόλιο του σχολιαστή «xemmanouil» όταν παρακολούθησα στην τηλεόραση του Alpha ρεπορτάζ συναδέλφου με αναφορές στις παραπάνω καταγγελίες που (όπως γνωρίζω πολύ καλά) απασχολούν ήδη τα αρμόδια υπουργεία.

Και επειδή πρόκειται και εδώ για «πατεντάτες» περιπτώσεις της «αξίας του Πελάτη του συστήματος» σκέφθηκα να ασχοληθώ με την «βιομηχανία μελετών» που αναθέτουν οι Δήμαρχοι, με 10χίλιαρα έως 50χίλιαρα ευρώ, για έργα που... δεν πρόκειται να γίνουν λόγω ελλείψεως πόρων.

Όμως, για λόγους που θα εξηγήσω στην συνέχεια, περιορίζομαι (σήμερα) στην περιγραφή της «καρδιάς της κομπίνας». Προσέξτε την.

Οι περισσότερες από τις συγκεκριμένες μελέτες αφορούν παρόμοια έργα που γίνονται σε Δήμους της περιφέρειας δεδομένου ότι οι ανάγκες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ίδιες (δρόμοι, λιμάνια, πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι κ.λ.π. ).

Ο «κομματικός Πελάτης μελετητής» αναλαμβάνει την μελέτη του συγκεκριμένου Δήμου μαζί με την πληροφορία (σε πολλές περιπτώσεις και με το αντίγραφο...) για το ποιος Δήμος της χώρας διαθέτει μελέτη για παρόμοιο έργο.
Προμηθεύεται την μελέτη.

Την αντιγράφει πλήρως και αλλάζει μόνο τα ονόματα και τις περιοχές βάζοντας αυτά του νέου Δήμου!!!

Σε κάποια περίπτωση μάλιστα «μελετητής» είχε ξεχάσει και τα ονόματα των περιοχών της μελέτης που είχε αντιγράψει!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου