Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Καιρός, Μέγαρα: Κορυφώνεται η θερμή εισβολή το επόμενο 48ωρο Δροσίζει οριστικά από το σαββατοκύριακο


2013-08-27


Η βόρεια Αττική ζεστάθηκε για τα καλά μιας και η ένταση της θαλάσσιας αύρας του Σαρωνικού είναι τέτοια που διαπερνώντας τα βουνά του νομού δρα ως καταβατικός άνεμος! Επειδή πάντως η ένταση είναι μικρή η διαφορά θερμοκρασίας δεν ξεπερνά τους 2-4C κατά τόπους σε σχέση με τα παράκτια του Σαρωνικού!
Έτσι, οι μέγιστες που θα διαμορφωθούν στο νομό αύριο θα είναι: Μέγαρα 36, πιθανόν 37C ενώ στα βορειότερα της πόλης και στη ΔΒΔ κτηματική περιφέρεια θα είναι, μόνο τοπικά, 1-2C υψηλότερη. Αντίθετα, στις παραλίες του Σαρωνικού δε θα ξεπεράσει τους 32-33C. Ελευσίνα και κέντρο Αθήνας: 37C, Πειραιάς 36C, Ν.Φιλαδέλφεια, Μεσόγεια: 38 C, πλησιάζοντας όμως τον Ευβοϊκό θα κυμανθεί έως και 3-4 βαθμούς πιο κάτω ενώ στο Ελληνικό 33, το πολύ 34C!

Η αίσθηση της ζέστης και η δυσφορία θα είναι, όμως, παντού υψηλή! Χθες, για παράδειγμα, στον Αγ. Κοσμά η σχετική υγρασία το απόγευμα στο σταθμό ΕΜΥ άγγιξε το 80% και ήταν αισθητή η ζέστη με θερμοκρασία μόλις 31-32C!
Η Πέμπτη θα είναι η θερμότερη ημέρα οπότε θα έχουμε 1-2C κατά τόπους μεγαλύτερες θερμοκρασίες με ιδιαίτερα υψηλούς τους δείκτες δυσφορίας! Στα Μέγαρα, υπό προϋποθέσεις ίσως έχουμε μόλις για δεύτερη φορά φέτος το 38άρι μετά από έναν μήνα. Σημειώθηκε στις 30 Ιουλίου και είναι η μεγαλύτερη φετινή θερμοκρασία ενώ πέρυσι ήταν μια σχεδόν καθημερινή θερμοκρασία για περιοχές του νομού!

Το σημαντικότερο είναι ότι θα δροσίσει από την Παρασκευή παντού και μάλιστα δεν αποκλείονται τοπικοί όμβροι και σε περιοχές της Αττικής! Το Σαββατοκύριακο μάλιστα θα έχουμε και πάλι βοριάδες και ευχάριστη ατμόσφαιρα και έτσι ο Σεπτέμβριος θα μπει με δροσιά και αίσθηση αλλαγής της εποχής!
Τα στοιχεία όμως συμφωνούν ότι θα έχουμε καλοκαιρία στη συνέχεια και έτσι το καλοκαιράκι δε θα μας αφήσει απότομα! Για όσους με ρωτούν ανήσυχοι για το αν θα προλάβουν να κάνουν ακόμα κάποια μπάνια, τους…καθησυχάζω! Θα έχουμε σχεδόν όλο το πρώτο δεκαήμερο του νέου μήνα ηλιόλουστες ημέρες με 30-32C χωρίς να αποκλείεται πρόσκαιρη ακόμα άνοδος της θερμοκρασίας! Κάποια αλλαγή που θα μυρίσει φθινόπωρο ίσως ενσκήψει προς τις 8-9 του μήνα αλλά δεν είναι βέβαιη.Ωστόσο, στατιστικά, εκείνη την περίοδο οι αλλαγές είναι πρόσκαιρες και «επιλεκτικές» και δεν αποκλείουν την επιστροφή της καλοκαιρίας!
Πάμε, με λίγα λόγια, σε ήπια μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο!
Καλό απόγευμα σε όλους!

Χρήστος Παπαηλίας,
Δασοπόνος & Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου